A gyártás folyamata

Virtuális séta a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary kecskeméti gyárában.

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Társadalmi Felelősségvállalás

CSR

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. jelentős szerepet vállal Kecskemét és a régió fejlődésében. Magyarország egyik legnagyobb vállalataként, és Bács-Kiskun megye legnagyobb befektetőjeként támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek közösséget és értéket teremtenek, segítenek a rászorulókon és a gyermekek egészségtudatos nevelésében. A gyár társadalmi felelősségvállalása szerteágazó és összetett: támogatást nyújt oktatási és kulturális szervezeteknek, alapítványoknak és különböző intézményeknek.

Oktatás

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. számára kiemelten fontos az óvodák és iskolák támogatása. A gyár részt vállal a magyar oktatás fejlesztésében és az intézmények modernizációjában. Kecskemét volt az első város Magyarországon, ahol a MobileKids (MoKi) program segítségével az iskolai tanrendbe is bevezették a közlekedésbiztonsági ismereteket. A vállalat több Bács-kiskun megyei iskolában szervez gyermeknapot kézműves- és sportrendezvényekkel, és kecskeméti óvodák és játszótereik felújításában vesznek részt.

Sport

A Mercedes-Benz gyár mindig nagy hangsúlyt fektet a dolgozók egészségének megőrzésére és fejlesztésére. A vállalat munkatársai 2012 novemberétől csatlakozhatnak ahhoz a sportprogramhoz, melynek keretében a cég ingyenesen biztosít számukra sportolási lehetőséget. A gyár rendszeresen futóversenyt szervez, amely hagyományosan az egészséges életmódot, a sportot és az összetartást népszerűsíti. 2017 augusztusában adták át a kecskeméti Mercedes-Benz Sport Akadémia új multifunkcionális sportcsarnokát, a Mercedes-Benz nevét viselő kosárlabda csapat (Mercedes-Benz Gyár KLA) pedig ötödik szezonját kezdte meg szeptemberben.

Szociális

A Mercedes-Benz gyár elkötelezett a hagyományos szociális és karitatív tevékenység iránt is. A vállalat fontos feladatának tekinti a fogyatékkal élők életminőségének a javítását, a hátrányos helyzetű gyermekek és nehéz sorsú családjaik, valamint az őket képviselő civil szervezetek támogatását. A Kecskemét városával folytatott több éves együttműködésnek köszönhetően a gyár csatlakozik a Városi Szociális Közalapítvány jótékonysági kezdeményezéseihez, támogatja a kecskeméti kórházat, valamint pénzügyi segítséget nyújt különböző alapítványok munkájához.

Környezetvédelem

Mercedes-Benz gyár jelmondata: innováció a fenntarthatóságért. A környezetvédelem a vállalati stratégia és a vállalatpolitika szerves része és ugyanezt az elvet követi a társadalmi felelősség vállalás programjának kialakítása során is. A vállalat egy Magyarországon egyedülálló hulladékgyűjtési akciót is indított: a szelektíven összegyűjtött hulladékok értékesítéséből befolyt összeggel egy környezetvédelmi tevékenységgel is foglalkozó non-profit szervezetet támogatott. A gyár kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóság és hosszú távú gondolkodás mindennapi megvalósítására: részt vesznek a kecskeméti TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióban. Ennek keretében környezetvédelmi napot tartanak a Mercedes-Benz Iskolai tanulóinak, ahol a diákok a szelektív hulladékgyűjtésről tanultak.

Kultúra

A Mercedes-Benz gyár aktív résztvevője Kecskemét kulturális és társasági életének is, ezért kiemelten fontosnak tartja olyan közösségi események támogatását, amelyek minőségi kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. Kecskemét számos színvonalas fesztiválnak és programsorozatnak ad otthont, melynek kiemelt szponzora a Mercedes-Benz gyár. A támogatottak körét erősíti a helyi Katona József Nemzeti Színház, illetve a Prima Primissima Megyei Príma Gála is.

Helyi civil szervezetek

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. részt vállal a társadalmilag fontos ügyekben, így segíti a katasztrófavédelemben résztvevők munkáját is. A gyár Létesítményi Tűzoltósága évek óta gyűjti a tűzoltó felszereléseket.
A vállalat kézműves- és szabadidős programokkal támogatja a helyi civil szervezeteket, és hozzájárul az ingatlanjaik felújításához.

Környezet és munkavédelem

Munkavédelem

A biztonságos munkahelyek jelentik az egyik előfeltételét munkatársaink elégedettségének.

OHSAS

A munka-, és egészségvédelmi tevékenységek a vállalat stratégiájának szerves részét képezik.

Környezetvédelem

Cégünk a környezetvédelmet, valamint az energiahatékonyságot a vállalati stratégia és politika szerves részének tekinti.

EMAS

2011-ben, a termelés beindítása előtt sikeresen bevezettük az EMAS III európai szabványt.

Hulladékgazdálkodás

Alapvető célunk a gyártás során keletkező hulladékmennyiség csökkentése.

Természetvédelem

A konszernszintű célkitűzéseket követve törekszünk a természet védelmére.

Üzleti jelentés
2021