Sajtóinformációk: group-media.mercedes-benz.com

További információ és sajtókapcsolatok:

E.mail: kommunikacio@daimler.com

Elektromos autóval támogatja az SOS Gyermekfalvak kecskeméti központját a Mercedes-Benz

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára a Mercedes-Benz Hungária Kft.-vel közösen adta át az első kecskeméti sorozatgyártású EQB-t az SOS Gyermekfalvak helyi központjának egy évre, tartós használatra. A tisztán elektromos meghajtású autó, amely 2021 őszén gördült le az üzem gyártósorairól, a nevelőszülőknél tartott családlátogatásokat, a napi operatív munkát, és a gyerekekkel kapcsolatos ügyintézést teszi könnyebbé. Azért, hogy a szervezet mobilitása folyamatosan biztosított legyen, a gyár támogatásával egy modern elektromos töltőállomást is telepítettek a gyermekfaluban. A több évtizedes múltra visszatekintő szervezet kecskeméti kirendeltsége 1990 óta fogadja a családjukból kiemelt gyerekeket, jelenleg 62 nevelőszülői családról és 184 gyermekről gondoskodik. Sokat számít a Mercedes-Benz adománya számukra, hiszen jelentősen megkönnyíti a nevelőszülői családokkal való kapcsolattartást. Kecskemét 60 kilométeres körzetében található a legtöbb gyermekük, így az SOS szakembereinek rengeteget kell utazniuk a családlátogatások során.

MBMH galeria HU

Új korszak a magyar autógyártás történetében: elindult az első, tisztán elektromos kecskeméti modell sorozatgyártása

Ünnepélyes keretek között mutatták be 2021 októberében Kecskeméten Magyarország első tisztán elektromos, sorozatgyártásban készülő autóját, az új EQB kompakt SUV modellt. A Mercedes-Benz gyár kecskeméti gyártósorain immár valamennyi meghajtás szerepel a klasszikus belső égésű motoroktól a plug-in hibrideken át a tisztán elektromos meghajtásig. A tisztán elektromos kompakt SUV kecskeméti gyártása fontos mérföldkő a magyarországi gyár számára, egyben garancia arra is, hogy a magyarországi helyszín a Mercedes-Benz Cars rugalmas, globális gyártási hálózatának fontos pillére marad hosszú távon is.

A Mercedes-Benz termelési hálózatában az elektromos autók gyártását és a digitalizációt célzó átalakulás keretében a kecskeméti gyárban összesen több mint 100 millió euró értékű beruházás valósult meg. A kecskeméti csapatnak rendkívül gyorsan sikerült az új autók gyártását integrálni a napi folyamatokba. Mindemellett, minden a sorozatgyártás előtt szükséges tesztfázist rekordidő alatt, kevesebb mint egy év alatt sikerült befejezni. Az első elektromos modell gyártása a már meglévő gyártósorokon zajlik. A tisztán elektromos modell gyártása kapcsán a gyár dolgozói különböző továbbképzéseken vettek részt. Egy mindössze 17 ezer négyzetméteres csarnokrészen megépült a legújabb generációs, nagy hatékonyságú karosszéria gyártósor.

MBMH galeria HU

Már épül az új présüzem a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban

Az épülő – mintegy 23 ezer négyzetméteres – új présüzem a meglévő kecskeméti gyár részeként működik majd, a termelés indulása 2022-ben várható. Az új présüzemben alkalmazott technológiáknak köszönhetően a formatervezés, a fejlesztés, a tervezés, a szerszámkészítés és a gyártás folyamatai még összehangoltabbá válnak. A fejlesztés különös jelentősége, hogy a kecskeméti gyárban készülő kompakt gépjárművek a jövőben még a jelenleginél is nagyobb arányban állnak majd olyan alkatrészekből, amelyek kizárólag helyben készülnek.

A működés során – ahogy az első présüzem esetében már jelenleg is – a vállalat nagy jelentőséget tulajdonít a fenntarthatóságnak: a jövőbeni gyártási folyamatok során keletkező hulladék anyagokat is csaknem 100%-ban újrahasznosítják.

A beruházás mintegy 200 munkavállalónak biztosít majd foglalkoztatást. A tavaly bejelentett kapacitásbővítés több mint 100 millió euróból valósul meg, a kivitelezés a tervek szerint halad, jelenleg már az alapozást előkészítő földmunkák folynak.

Tisztán elektromos jármű gyártása kezdődik a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

A kecskeméti gyárban készülő EQB lesz az első Magyarországon gyártott tisztán elektromos meghajtású, sorozatgyártásban készülő jármű. Az elektromos kompakt SUV kecskeméti gyártása fontos mérföldkő a magyarországi telephely életében.

Az EQB első sorozatgyártott példánya a tervek szerint 2021 utolsó negyedévében fog legördülni a kecskeméti gyártósorról. Az EQB első prototípusait már jelenleg is gyártják a kecskeméti gyárban egy speciális, külön gyártósoron, az úgynevezett „Pilot Line“-on, hogy a későbbi sorozatgyártás folyamatait pontosan megtervezhessék és a lehető leghatékonyabban módon alakíthassák ki. Ahogyan a Mercedes-Benz többi elektromos modellje, úgy az EQB is ugyanazon a gyártósoron készül majd a kecskeméti gyárban, mint a hagyományos és hibrid meghajtású modellek.

A Mercedes-Benz Cars termelési hálózatában az elektromos autók gyártását és a digitalizációt célzó folyamatos átalakítások keretében a kecskeméti gyárban összesen több mint 100 millió euró értékű beruházás valósul meg a tervek szerint.

MBMH galeria HU

Modern Gyárak Éjszakája

Idén először a kecskeméti Mercedes-Benz gyár is részt vesz a Modern Gyárak Éjszakája Programon. Persze csak online! A program keretében 2020. november 13-án a gyár betekintést ad mindennapi életébe és bemutatja többek között, hogyan készülnek a világon kizárólag Kecskeméten gyártott Mercedes-Benz CLA és CLA Shooting Brake modellek.

A két nemzet színeivel ünnepelte Kecskemét város napját a Mercedes-Benz gyár

A gyár a termelés 2012-es kezdete óta nemcsak Bács-Kiskun megyében és a dél-alföldi régióban, hanem országos szinten is az egyik legmeghatározóbb vállalattá és egyik legnagyobb foglalkoztatóvá vált. A Mercedes-Benz gyár és Kecskemét városa ezer szálon kötődik egymáshoz: akár a munkahelyekre, az infrastruktúra fejlesztésére, vagy a helyi beszállítói kör bővülésére gondolunk, a magyarországi gyártóhelyszín komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt években.

A gyár egy különleges színösszeállítású flottával, a magyar és német nemzeti színű lobogók színeit felvonultató autókkal ünneplte október 2-án Kecskemét város napját, a közös munkát és eredményeket. A patagónia-vörös színű, Kecskeméten gyártott Mercedes-AMG CLA 35 modellt a Mercedes-Benz Academy Kecskemét tanulói a következő hetek során egy projektmunka keretében matt pirosra festik még. A zöld színű autó külön érdekessége, hogy a modell ebben a színben igazi kuriózum, egyedi példány, hiszen nincs sorozatgyártásban és kereskedelmi forgalomban sem kapható. A színt a kecskeméti gyár fényezőüzemében egy egyedülálló gyári projekt keretében kapta meg az autó: a csúcsminőséget képviselő végeredmény ugyanakkor a különböző szakterületeken dolgozó kollégák együttes, összehangolt munkáját dicséri.

MBMH galeria HU

Újabb mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár: legördült a gyártószalagról az első hibridautó

A Mercedes-Benz folyamatosan bővíti a Plug-in Hybrid hajtással rendelkező EQ Power kínálatát. A vállalat kompaktautó-családjának két hibridmodelljét, a CLA 250 e Coupét a CLA 250 e Shooting Brake-et is kizárólag Kecskeméten kezdték gyártani. Az első autót egy magyar tulajdonos várja. A Mojave-ezüst metál színű CLA 250 e Coupét dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezette le a gyártószalagról Kecskeméten.

A tavalyi évben háromszor kezdődött meg új modellek sorozatgyártása a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban: az új CLA Coupé-t előbb az új CLA Shooting Brake, majd ősszel a Mercedes-AMG Performance verziói követték. A termelés a világjárvány ellenére az idei évben is sikeresen zajlik. A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában április 28. óta a gyártás fokozatosan indult be. A termelés rugalmas felfuttatása lehetővé teszi az aktuális helyzethez való alkalmazkodást, miközben továbbra is a munkatársak és partnerek egészsége a legfontosabb a vállalat számára.

Minden új gyártásindítás komplex előkészületeket igényel, ugyanakkor a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake esetében ez fokozottan igaz volt, hiszen ezúttal hibrid modellek sorozatgyártásáról van szó, amelyek először készülnek Kecskeméten. A gyártásban résztvevő munkatársakat hónapokon keresztül képezték a hibrid modellek esetében alkalmazott egyedi munkafolyamatokra és a gyártásindulást megelőzően több mint 2000 munkatárs részesült speciális munkavédelmi oktatásban. Emellett újdonság még például, hogy a csarnokon belül, azokon a munkaterületeken, ahol a munkatársak dolgoznak az autón, kizárólag elektromos hajtással működnek ezek a gépkocsik.

A kecskeméti csapat felkészültségét és rugalmasságát mutatja, hogy az új hibrid modellek bevezetése során mind a technikai, mind a munkavédelmi feltételek előkészítése a termelés zavartalan működése mellett zajlott. A gyár történetében most először, a sorozatgyártás megkezdése előtt már több mint egy évvel Kecskeméten, egy erre a célra kialakított csarnokban épülhettek meg az első prototípusok, amely nagy előrelépés a gyárban működő folyamatfejlesztői tevékenységben.  

MBMH galeria HU

Madárbarát Munkahely díjat kapott a Mercedes-Benz gyár

A madarak életterének védelme érdekében hozott intézkedésekkel 2020-ban a kecskeméti Mercedes-Benz gyár elnyerte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által átadott Madárbarát Munkahely címet.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár munkatársai folyamatosan zöldítik a gyár közvetlen környezetét: az elmúlt 7 évben csaknem 2300 fát és több mint 93 ezer bokrot ültetettek el a gyár területén. Számos állatfaj, illetve rengeteg különböző növény él harmóniában, az ipari termelés közvetlen környezetében.

A környezettudatos szemlélet támogatására 2020 májusától elindult egy környezetvédelmi program „Keep it green” néven, melynek első állomása a Madarak és Fák Napja alkalmából rendezett rendhagyó kiállítás volt a gyár területén. Egy teljes egészében zöld borítású Mercedes-Benz CLA mellett információs táblák mutatták be, hogy milyen sokszínű flóra és fauna van jelen az autógyár közvetlen közelében, illetve milyen stratégiai lépéseket tesz a vállalat a környezetvédelem érdekében.

A vállalat folyamatosan törekszik arra, hogy a rendelkezésére álló legjobb technológiákat használja, ezzel a lehető legkisebbre csökkentve környezetterhelést. A gyártás 2012-es indulása óta igen jelentős javulást ért el az autógyár az energiahatékonyság, a vízfelhasználás, a szén-dioxid-kibocsátás és a gyártás során keletkezett hulladék újrahasznosítási arányát tekintve. A Mercedes-Benz gyár célja, hogy 2022-től a gyártás teljesen szén-dioxid-semleges legyen.

Újraindul a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban

A koronavírus-világjárvány okozta több hetes szünet után a Mercedes-Benz 2020. április 28-tól fokozatosan újraindítja termelését a kecskeméti gyárában. A fokozatos gyártásindítás alatt először egyműszakos, később pedig kétműszakos munkarendben történik majd a munkavégzés.
A gyár legfőbb célja, hogy a termelés újraindulása után is megőrizze munkatársai egészségét, ezért a kollégák védelme érdekében új higiénés és megelőző intézkedéseket vezettek be. A bevezetett új szabályokról és tudnivalókról a gyár minden munkatársa kapott egy tájékoztató kisfüzetet. Az első munkanapon a bevezetett intézkedésekről mindenki egy kötelező oktatás során is értesülni fog.

A cég minden dolgozója számára mosható maszkokat küldött, így már az első munkanapon ebben tudnak érkezni a gyárba. Megváltoztak a gyár területére történő belépés szabályai. A munkatársak munkaruhában és munkavédelmi cipőben érkeznek és sorban álláskor legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani. A leállás heteiben a gyártás munkaállomásait átalakították a minimális 1,5 méteres biztonsági távolság figyelembe vételével, és ehhez igazították magukat a munkafolyamatokat is. Azokon a munkaállomásokon, ahol az 1,5 méter távolság nem tartható, a munkatársaknak kötelező maszkot viselni, illetve vagy védőszemüveget vagy plexi védőmaszkot kell használni. A takarítószolgálat rendszeresen fertőtleníti és takarítja a gyár területét.

Átalakították a pihenőzónákat, meghatározták az egyszerre ott tartózkodók számát. Az étkezésekre és az étkezők, konyhák használatára vonatkozó szabályokat is átalakították. Az adminisztrációs területen azoknak a munkatársaknak, akiknek tevékenysége ezt lehetővé teszi, továbbra is home office-ban történő munkavégzést ajánlják. A megbeszéléseket lehetőség szerint digitális formában kell lebonyolítani.

 

MBMH galeria HU

Ismét sikeres évet zárt a kecskeméti Mercedes-Benz gyár

A járműgyártó vállalat továbbra is Magyarország gazdaságának egyik meghatározó szereplője. Az autógyártó ismét sikeres évet zárt: 2019-ben mintegy 190.000 kompakt autó gurult le a kecskeméti gyártószalagokról, amellyel mintegy 3,7 milliárd eurós nettó árbevételt ért el a vállalat. Ez az eredmény a 2018-ban elért csaknem 3,6 milliárd eurós árbevételhez képest mintegy 2,7 százalékos növekedést jelent.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2019-ben három alkalommal is sikeresen indították el az egymást követő új kompakt modellek sorozatgyártását. Februárban az újgenerációs CLA Coupé első sorozatgyártott példánya gördült le a gyártószalagról, amelyet rövid időn belül, júniusban testvérmodellje, az új CLA Shooting Brake követett. 2019 őszén a kecskeméti gyárban egy éven belül harmadszor indult el sikeres sorozatgyártás, amikor egyszerre hagyták el a gyártósort a kecskeméti kompakt modellek Mercedes-AMG Performance csúcsverziójának első példányai.
A kecskeméti gyár a Mercedes-Benz Cars globális gyártási hálózatában is tovább növelte jelentőségét. A gyár úttörő szerepet tölt be olyan, új gyártástechnológiák alkalmazásában és tesztelésében, amelyeket a sikeres tesztidőszakot követően később a termelési hálózat más telephelyei is átvesznek és alkalmaznak.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy sem a 2019-es év termelési és a pénzügyi eredményei, sem pedig a modellpaletta szinte teljes megújulása nem lett volna megvalósítható a gyár elkötelezett, motivált és hozzáértő csapata nélkül.

 

MBMH galeria HU